Потър Мания Форуми
Потър Мания
Въпроси/Отговори  Въпроси/Отговори   Търсене  Търсене   Потребители  Потребители   Потребителски групи  Потребителски групи
Регистрирайте се  ::  Вход Влезте, за да видите съобщенията си


Създайте нова тема  Напишете отговор Иди на страница 1, 2  Следваща
 Наръчник на новака - основни напътствия и определения « Предишната тема :: Следващата тема » 
Автор Съобщение
Невидимата
МнениеПуснато на: Пет Юли 08, 2005 2:10 pm    Заглавие: Наръчник на новака - основни напътствия и определения Отговорете с цитат

kÿuubi

Регистриран на: 13 Сеп 2004
Мнения: 621
Местожителство: Konoha

Ето че и такава тема се появи (с извинения към BizkiT, че пренебрегваме неговата Wink Laughing ). Тук ще дефинирам някои основни понятия, ще повторя за пореден път някои основни правила и въобще – ще говоря за основни неща, обръщайки се главно към по-новите потребители (а няма да е зле и ветераните да си направят труда да попрочетат оттук-оттам). За да не се отегчавате излишно от словоблудството ми, разграничила съм отделните моменти в „основните неща” така, че всеки да прочете, каквото му е нужно, а не да минава през всичко в търсене на желаната информация. Напомням просто между другото, че за търсене можете да използвате и клавишната комбинация ctrl + f.


Точка първа – основни форумни понятия

Ще карам по азбучен ред, за да не се чудя кое е по-важно. Това са кратки обяснения на някои форумни термини, ако мога така да ги нарека, и смятам, че поне част от тях ще са полезни на потребителите, които за първи път се сблъскват с чудото, наречено форум. Ако някой смята, че трябва да се добави още нещо в този импровизиран речник, моля нека си каже!

аватар – картинката, която стои под ника ви (за подробности около слагането и ограниченията погледнете Точка трета)
администратор или още админ – „шефът” на форума; администраторът е човекът с най-много и практически неограничени в рамките на форума права, който определя облика на форума, правилата и ограниченията в него, назначава модератори, „разправя се” с проблемните потребители и преценява какво е най-добре да се направи за форума, за да има ред и да е интересно на потребителите; никовете на администраторите излизат в оранжев цвят, когато са онлайн; администраторите в този форум са двама - аз и Андрей.
BBCode – грубо казано, това е опция в Профила ви, която позволява оформянето на текст (например удебеляване, по-големи или цветни букви и т.н.) и слагането на картинки и линкове както в мненията, така и в подписа ви (за да можете да правите всичко това, уверете се, че в Профила ви сте избрали „Да” след „Винаги разрешавай BBCode”)
ВИП – видите ли това съкращение, значи се говори за ВИП ранг – „титла”, различна от стандартните рангове, която се присъжда на някои потребители (за подробности около поставянето погледнете Точка трета)
модеротор или още мод – човек с повече права от обикновения потребител, който отговаря за реда и спазването на правилата в дадена част от форума; модератърът може да: трие мнения и теми, разделя теми на две или повече части, премества теми от една секция в друга, слага на дадена тема статус на Важна тема или Съобщение, определя до известна степен правилата в секцията, за която е отговорен; модераторите се определят от администраторите; никовете на модераторите излизат в зелен цвят, когато са онлайн
ник – потребителското име, с което сте се регистрирали
пм, лс или още лично – пм е съкратено от английското „personal message”, а лс и „лично”– от българското „лично съобщение”; и трите се използват за по-кратко и бързо означаване на съобщенията, които можете да изпращате (и съответно получавате) във форумната си „пощенска кутия” (опцията се намира най-горе, вдясно от „Профил”)
пост (post) – мнение
постване – пускане на мнение
ранг – „титлата”, която се появява под ника ви; имаме 10 рангови титли, които се сменят в зависимост от броя мнения, които сте пуснали
сигнатура или още подпис – текстът (може да е и картинка, и текст + картинка), който се появява под всяко ваше мнение; подписът се избира от вас – можете да го променяте по всяко време от профила си (за подробности около слагането и ограниченията погледнете Точка трета)
скрит потребител – още една опция от Профила („Скриване на вашия онлайн статус”), която ви прави невидими за останалите потребители; само администраторите могат да виждат скритите потребители
смайли (smilie) или още т.нар.емоушънка, моушънка (в оригинал – emoticon) – „личицата”, които се усмихват, намигат, мусят се, подскачат или пият като луди, но винаги с една и съща цел – да оживят мненията ви и да ви помогнат да изразите емоция
топик (topic) – тема
флууд или още флъд (flood) – мнение, което се отклонява от основната тема (в тема за срещи на форума се започва разговор за новозакупени маратонки), не казва нищо ново и/или особено („съгласен”, „не е зле”, „и аз така мисля”, „да”) или представлява просто смайли ( Very Happy )
флуудър или още флъдър – човек, който пуска мнения, които не са по темите и повтарящи се теми (пусната е тема „Ще се съберат ли Хари и Хърмаяни?”, при положение че вече съществува „Хари и Хърмаяни или Рон и Хърмаяни?”) или безсмислени такива („Какви са ви любимите кламери?”, „Колко често си перете чорапите?”, „Любим цвят”); заяжда се, псува, обижда потребителите и форума без причина, не се съобразява с правилата и умишлено нарушава реда и спокойствието на останалите
форум или още секция – ако видите някой да говори за „форум За книгите”, не го приемайте като че става дума за цял друг форум – по този начин често се наричат подфорумите (или още секции)
юзер или още юзър (user) – потребител


Точка втора – за структурата на форума; гид за отделните секции

Въпреки че форумът е с насоченост Хари Потър, тук ще намерите доста повече от информация и обсъждания около книгите, филмите и въобще манията по произведенията на Роулинг.

На първо място представям на вниманието ви секциите За книгите, Хари Потър и За филмите и игрите. Тук се обсъждат гореспоменатите Потърски неща – мнения за героите и актьорите, предположения за развитието на историята, теории за връзките между персонажите и др. Ще попаднете на игри и теми за помощ и въпроси. Във всяка секция има и тема с правила за конкретното място, където модераторите пускат съобщенията си, а потребителите можете да задавате въпроси, ако нещо не ви е ясно; евентуално за ваше улеснение има и списък със съществуващите теми.
Фен-новини – тук можете да пускате новини, свързани с Хари Потър и намерени от вас из други сайтове, вестници, списания и медии. Ако новината ви е интересна и достоверна, може да намери място и в сайта!
След тези стандартни секции няма как да не спомена Roleplay, където можете да пускате фенфикшъни, да участвате в истории за Хари и компания, създавани от вас и другите потребители, да предизвикате някого на магьоснически дуел и дори да играете куидич. Тази част от форума не е особено оживена, но това е само още една причина потребителите с желание, идеи и талант за разказване да я посетят, разгледат и да се включат в развитието й.
Наред е Творческата зона, която има сходен характер с Roleplay – разликата е, че няма нищо общо с Хари Потър. Тук ще намерите интересни и занимателни игри за отвличане на времето, разкази и рисунки на други потребители, ще можете да пуснете свои собствени творения, да участвате в конкурси и истории с продължение. Секцията очаква вашите идеи и творчество!
Полето за най-голяма лична изява обаче е Потребителската зона. Тук можете да пуснете своята лична тема, в която да се представите, както и да разгледате лучните теми на много други потребители, да им задавате въпроси, да попълвате лексикони... Разделът е добре поддържан и можете бързо и лесно да намерите темата, която ви трябва, благодарение на списъците с линкове.
Ето я и най-оживената част от форума – Свободната зона, където никой няма да ви спре да говорите за музика, кино и телевизия, фентъзи, тийн проблеми и въобще всичко, което ви интересува. Както и в другите секции, така и в тази важат общите правила, но те се стараят не да ви затруднят и ограничат, а напротив – да направят прекарването ви в тази натоварена и объркана част от форума по-приятно, интересно и лесно. Минете през Свободната зона задължително – ще опознаете другите потребители по-добре и ще разнообразите ежедневното си сърфиране из Интернет с актуални, полезни и интересни теми.
Идва и редът на по-сериозните секции, ориентирани към сайта и форума – Новини, където се поместват всички новини от сайта и сте свободни да ги коментирате и дискутирате на воля; и За сайта и форума, където ще намерите полезна информация (като тази тема например), теми за помощ и въпроси, можете да дадете предложения за сайта и форума, да изкажете похвалите и критиките си.
На последно място в този форумен обзор поставяме раздел Архив, където ще откриете интерсни и полезни теми, загубили популярност. Прочетете внимателно информационната тема, за да се запознаете по-добре със съдържанието и целта на раздела.


Точка трета – как и къде да намерите информация за правилата на форума, изисквания за някои по-специални правомощия и обяснения за някои функции

Дойде редът и на тази важна точка. Като начало ще ви запозная с темите „Вижте, за да знаете”, които присъстват в секциите от Свободна зона до За филмите и игрите (включително). Тези теми са едни и същи като съдържание и имат за цел да направят достъпна информацията за всички потребители, независимо коя част на форума посещават най-често. Темите навсякъде са Важни, така че да ги виждате и винаги да са ви на разположение при нужда. За пример давам тази в Свободна зона. Както виждате, в нея има доста полезна информация – правила, валидни за целия форум, линкове към важни и интересни теми, както и съобщения за различни събития и промени в устройството на форума. Като оставим настрана това, че от тази тема можете да научите всичко необходимо за по-нататъшното си пребиваване тук, все пак ще обърна внимание на някои теми поотделно.
ВИП ранг – как да го получим – всичко за условията, на които трябва да отговаряте, за да получите специална рангова титла
Ако имате желание да ставате модератор – тук е мястото да дадете информация за себе си и намеренията си за модераторство; кой знае – може пък някой ден да бъдете избрани
Help – подписи и аватари – как да си сложите подпис и аватар, какви са проблемите и ограниченията за това
Отделни правила за различните секции ще намерите в самите тях като важни теми със заглавия като: „Правила на форума. Съобщения от модераторите. Помощ.” В тези теми ще се пускат съобщения за конкретната секция, които няма да засягат останалата част от форума като цяло.Това е засега. Ще се постарая да актуализирам информацията тук, когато се появи нещо ново. Ако смятате, че съм пропуснала нещо важно или съм допуснала грешка, моля, поправете ме. В момента съм в период на основно преглеждане на отделните секции, тъй че очаквайте зачистване на теми, ново формулиране и добавяне на правила и – да се надяваме – още улеснения.
_________________
one after another comrades prepare to battle... are you ready?


Последната промяна е направена от Невидимата на Чет Фев 02, 2006 8:13 pm; мнението е било променяно общо 9 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
As7raL^Pr0j3c7
МнениеПуснато на: Пет Юли 08, 2005 9:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Be Psychedelic...

Регистриран на: 16 Апр 2005
Мнения: 100
Местожителство: In My Dreams !

Въпроси и отговори - допълнителна информация за интересуващите се

FAQ.User@forum
Users and Forums. Howto get into.
By SPQR - heartless_tool@yahoo.com

Форумите и форумните общества, често пъти почти затворени кръгове са мястото, което ще бъде разгледано тук. Ако сте начинаещ потребител [и много пъти сте се питали що за птица е това] или пък напреднал [ветеран], врял и кипял в десетки подобни истории, места и usergroups, надявам се ще прочетете нещо интересно - пък бил той и поредният fun файл.
Форумът представлява частичка Интернет пространство, групирано като място за online срещи между потребители със сходни интереси, между личности и (ab)users, между властоимащи и властоподкопаващи, support, хора със свободно време, заети или работещи такива [част от който работят именно в тези online общества], интелектуалци и полу-интелектуалци, спокойни натури или проблемо-имащи душевноболни умствено-недоимащи все-отхвърлени lame-капацитети.

Q: Все още ли се чудите дали тези места са за вас?
A: Ако да - продължeте да четете. Ако не - press back(space) / "push-the-X-button-at-the-upper-right"

I am watching to rise and follow my salvation
There's so much shit around me, such a lack of compassion
Е, това е горе долу - и тук и в живота мръсотията е навсякъде, но ако успеете да нацелите точното място, може или да ви се размине, или да свикнете. И в двата случая означава че сте със-и-около точните хора, образи и идеали.

Това не е FAQ секцията, която често (почти винаги) присъства в съдържанието на всеки форум.
Това е FAQ файл съдържащ лично мнение, наблюдения, описания и разсъждения.

Q: Що е то форум?
A: Board, Forum, Guestbook - online места, където (както гореописаното) се събират хора, ползуващи Интернет, под "прикритието" на nicknames (прякори), сформирайки дискусии на теми, поставяни от самите потребители. Съществува йерархия (дори в свободните такива), като често пъти по-висшепоставените определят свои собствени правила

Q: Какво трябва да направя, за да се присъединя къ един такъв форум?
A: На първо място - трябва ви Интернет достъп. Откривате форумът (ако не сте го направили все още), към който искате да се причислите и намирате опцията (под формата на link-бутон) "Регистрация / Register". Попълвате старателно празните (задължителни и по желание на клиента) полета с потребителска информация - и воала - имате виртуален наместник. След това се лог-вате с новосъздаденият профил и се отдавате на четене, писане и подобни благинки.

Q: Какво да правя след това?
A: Пишете, четете, пишете, четета. Или само четете / пишете. Използвайте информацията, която ще получите оттам в свой плюс или пък - което е добър вариант - помогнете на някой друг в нужда. Създайте си репутация на добър потребител, на честен такъв - и всеотдаен.

Q: Какво мога да срещна там?
A: Предимно хора. Обикновени потребители, потребителски групи, mod-teams, admin-crew.

Q: Какво, какво?
A: Обикновените потребители са - ами те са на дъното на йерархията (изключая ban-натите потребители). Имат правото да пишат и четат, да се държат добре, да оставят съобщения, да дразнят по-висшестоящите, да си понасят последствията. Те са живата сила на един форум - определяйки активността и поддържайки дискусиите. Администрацията - това е група или един-единствен човек, основател на форумът, притежаващ всички права над администраторският панел, над преференциите на останалите потребители, администрацията по принцип е над всичко. Молете се да ви се падне свестен (отзивчив) admin. Модераторите - това са наместници на Администраторът. Поемат част от неговата работа - с някои ограничения - грижат се за изправността на системата, останалите потребители, създават патаклами помежду си - абе, нужно си е. Има форуми, в които цялата власт (авторитаризъм) е съсредоточена в ръцете (буквално) на администратора. Той е едновременно поддръжка и пъдар. Ако пък започне да го хваща липсата - и ако да речем активността е по-висока, настава анархия. Потребителските групи - това са сформирани екипи от администратори, модератори или част от обикновените потребители, съставящи преференциална част - организират поддръжката, грижат се за потребителите, това са или тесни специалисти по темите си или връзкари. Може и без тях. Баннати потребители - не че е привилегия да си спечелиш недоверието на управата, но има и такива, които го правят. Това са тези, които нямат право да пишат, могат да четат (а в някои случаи и това не могат) в самият форум, в следствие на провинение (или по преценка на администрацията). Не ви го пожелавам. Just?behave yourself.

Q: Какви са най-елементарните правила, които да спазвам?
A: Прочетете личните изисквания на администрацията (ако има обособени такива). Там си пише точно и ясно какво би увредило присъствието ви online. Всичко, което не е забранено е разрешено. Като новорегистриран потребител е възможно да се сблъскате с интересите и предпочитанията на по-отдавнашни обитатели. Избягвайте да раздавате псувни наляво и надясно, не пускайте малоумни теми (често те са разковничето за дразги помежду вас и администрацията). Има един негласен закон за културата - ваш плюс е, ако умеете да се изразявате точно, без набиващи се грешки, без нахални включвания. Нещо много важно - ако не ви го кажат, то може да се окаже проблем, че ваша нова тема няма точно формулирана теза - добрите дискусии стават там, където има изложение и шанс за продължение на "разговорът". Не прекалявайте с новите теми. Пускайте теми там, където трябва. Разделът за Software изисква теми с такава насоченост. Ако ви се пише за музика - и ако има такъв разедел, там му е мястото. Лош избор би било, ако започнете дискусия за "размножителният период на сините китове" в раздел, предназначен за Games/Patches & Cracks. Форматирайте си текстовото изложение - направете го приятно за четене и дайте шанс на някой да се заинтересува - не е тайна, че мнозина са затваряли врати пред себе си, именно заради некоректен изказ - пропускали са да им бъде предоставен отговор на зададен проблем, само защото са го поставили по арогантен или lame-тип. От личен опит знам, че препинателните знаци са важни, важни са и новите абзаци, умерената употреба на emoticons, правилното заглавие на самата тема. Тогава, когато се включвате е някоя дискусия помнете, че целта ви не е да изплюете още една реплика заради простата статистика. Продължете започнатият диалог, или дайте свое мнение по предно мнение. Не е трудно. Макар това да си е ваш личен избор - отстоявайте мнение си, дръжте се така, както решите за най-добре (в случай че елементарните правила ви дразнят) и се надявайте, че ще останете задълго?

Q: Как да постъпя, ако не знам какво да напиша?
A: Не го пишеш. Форумът не задължава потребителите си да отговарят във всяка възможна тема. Включвайте се там, където мислите че няма да се натрапвате - и най-важното - където ви е интересно. Включвайте се там, където познанията и опитът ви подскажат, че имате какво да оставите за останалите под формата на събщение. Има хора с регистрации от две години и нагоре, които имат едно или две мнения, но редовно четат това, което останалите пишат.

Q: Ами ако ме обидят на "flooder". А какво точно е " flooder"?
A: Ако ви обидят на flooder, значи е имало защо да го кажат. Тези, които пишат умерено, рядко получават подобно прозвище. Flooder е човек, който пише повече, от колкото се харесва на останалите. Често пъти това са абсолютни глупости - поради излишък от време (в такъв случай си намерете хоби!), поради фетиш за брой съобщения и ranking, за избиване на комплекси, защото освен компютър в нечий живот няма друго препитание за тялото и душата, с цел отмъщение и т.н. Но нерядко flooder лепват на хора, които започват да трупат по-бързо мнение отколкото им се иска на порицателите. И в двата случая намалете броят на пусканите съобщения, поднесете едно или повече извинения, минете на "по-уравнвесен" режим и докажете че и вас могат да уважават. Вариантът, който не ви препоръчвам е да продължите в същият дух, до ри при условия че не един или двама са ви порицали. По този начин можете да си навлечете проблеми от администрацията, по този начин губите и нормалният диалог с останалите потребители - те започват да ви гледат накриво и да не взимат думите ви насериозно. Ако сами усетите че прекалявате със съобщенията си, намалете временно или за по-дълго броят такива. Избирайте си най-стойностното от това, в което сте се включвали, удължавайте броят думи които използвате. Наистина не е трудно.

Q: А ако ми се прииска да тегля нечия майна, какво да сторя?
A: Ако се е стигнало дотам, че наистина искате нещо подобно - убийте врагът си с думи, но гледайте да не затриете и достойнството си. Тоест - направете го колкото се може по-умерено от това, което се е зародило като първоначален план в главата ви. Не прекалявайте. В бъдеще същият този човек, който сте искали да пратите "по дяволите" може да се окаже ваш ценен сътрудник, помощник, съветник и т.н. Не пропилявайте шансовете си.

Q: Има ли глупави теми?
A: Глупави теми няма. Има глупав начин на поставянето им. В зависимост от положението, което притежавате в дадено форумно общество и общото мнение би било вариращо. Не експериментирайте тогава, когато мислите че не е подходящо (макар често това да става ясно чак когато кашата е вече разбъркана). Умерената шега, жаргон, цинизми са невинаги отблъснати, ако знаете как да си поиграете с думите. И това е доказано. Глупава тема наричат често тази, която не сте нацелили къде да я пуснате за разискване. (вж. примерът със "?сините китове")

Q: Какво бих могъл да науча Online в един форум?
A: Почти всичко. Все човешки и не-дотолкова дейности. Шансовете варират от solutions за отглеждане на пингвини, през начини за кадене на тамян до ел системи на Конкорд. Всичко зависи от спецификата на форума, в който се намирате. Ориентирайте се според интересите си - открийте този online board, който смятата че най-точно ще покрие изискванията ви. Това са нещата, който могат да бъдат дадени като отговор на ваше питане или разискване по вече започната тема - но това не означава че ще го научите. За тази цел ще се наложи да понапрегнета малко мисловната си енергия натам, накъдето са ситуирани търсените думи и изречения. Ще го научите ако можете да четете и помните. Често пъти, разисквайки по дадена тема, ако и да сте бил тотален лаик в началото, с времето не бива да се учудвате ако ви грабва интереса, ако усещате че ставате по-компетентни тук и там. Това е за добро. Изключение правят Anarchy-форумите и тези, за посетители със специални интереси, вариращи от наркотици, оръжия, взривове, употреба и използване.

Q: Има ли начин да презентирам себе си и проблемът подходящо?
A: Да. Това включва кратка подсказка в заглавието [за да успеете да насочите евентуално някой, който има отношение към разрешаване на въпросите ви - в противен случай рискувате темата ви да изпадне в забвение или там да се настанят редовните бърборковци], ясен въпрос вътре в самата тема, отворен край за продължение на дискусията или директна въпросителна към отговарящите, това включва умереното използване на emoticons, препинателните знаци, изпълнението на пунктуационните и правописни правила, това включва подборът на думи [по възможност те да не съдържат пожелания към майки, баби, лели, сестри и прочие]. Многократно адски глупаво зададена тема е амирала отговорът си, заради благосклонността на и ез това изнервени потребители. Многократно обаче, такива теми са служели като база за мнение към даден потрябител, поставяне на предрасъдъци в бъдеще и подобни. Излишно е да се рискува там, където почвата е ронлива. И без това не знаете кой ще драсне якой друг ред след вас.

Q: Как мога да стана част от екипа на модераторите или администраторите?
A: Ха-ха-ха. Простете. Но това не е въпрос за новопостъпил. Действа канцерогенно. Ако настоящият екип оцени участието ви, ако все пак и някой друг ви подкрепи имате шансът да се включите към тези, които имат доста повече права, но и повече отговорности. Това не е пряк път към пляскането с ръце и краката на масата. Ако прецените че имате достатъчно много време да се занимавате с областта, която ви интересува - правете го, че и без присъствие в модераторският или администраторски панел. Бидейки част от екипа на вас се прехвърлят и голяма част от задълженията към форума - и ако наистина искате по подпомогнете обществото, в което участвате по начинът, който сте го правели и дотогава - не си пилейте времето, когато това могат да го правят и други.

Q: Ако реша да напусна?какво да сторя?
A: Адски, адски просто. Спираш да пишеш. Ако смяташ, че все пак спирайки дейността си, ще предизвикаш съмнение или чуденки у други форумни дейци, ако те познават повечето от хората и имаш хубави моменти с тях, ако смяташ че те имат правото да го знаят - кажи им го, напиши им го. Най-лесният начин е да пуснеш тема за прекратяване участието си в обществото. Има и друг начин, при който само определен брой хора могат да го научат - изпращането на лични съобщения до всеки един от тях [става въпрос за определен брой хора, все пак, никой не изисква от вас да пратите лично известие до всеки един човек, ако и при това общата бройка е в петцифрено чиско.]. Няма договор или клауза, която да ви задължава да пишете всеки ден или да сте online определен брой часове. Напускането е най-лесното нещо. На думи. Защото знам какво се казва форумнта краста, спомням си аз самият колко пъти триумфално съм напускал определено общество, след което съм се прибутвал отново, отново съм напускал и т.н. Ако някой ви казва че няма такова нещо като форумен наркотик - не му вярвайте. (ха-ха).

Q: Имам някакви странни букви под nick-a и налудничава картинка отдолу, не разбирам?
A: Странните букви са или ранга, който носиш във форумът, посещаван от теб, или това е писмено доказателство за притежание на права - а във твоят случай, евентуално и предупредителен знак - за опасност от глу? начинаещ потребител [или такъв, надхвърлил правата си]. Често пъти рангът е custom - можеш сам да си го определяш, според вкуса, който го имаш отначало или след определен брой мнения. Понякога рангът е общ за всички - постоянен, или променлив. Той се сменя тогава, когато достигнете определен брой мнения. Ако нямате ранг - или форумът не го позволява, или администраторът не ви обича. Налудничавата картинка се нарича аватар. Ако тя е вече там - или сам сте я сложил и се правите на интересен, или администраторът ви обича и го е сторил вместо вас [внимание! - не е задължително да сте първа любов на администрацията - картинката може да е отново предупреждение или знам за останалите, че сте сгрешили с нещо]. Ако имате аватар, но все още се чудите как се е появил, ако не искате да си признаете или имате впредвид, че другите имат, а вие нямате - аватарът представлява лимитиран image [лимитът се намира в профилът ви], който ви определя и визуално пред останалите. Аватарът служи като идентификация, служи за моментна прищявка, или просто за гъзария. [внимание! - аватарът също, като всичко останало може да ви донесе проблем].

Q: Ами подписът?
A: Тук можете да лепнете някоя цветиста фраза, можете да изпишете послание към останалите [внимавайте със съдържанието], можете да си напишете нещо, което има опасност да забравите и така просто да ви подсеща, може да включите цитат, картинка, много картинки [в зависимост от позволената дължина и брой символи], но внимавайте - wallpaper с размери 1024х768 няма да се хареса особено на останалите. Широко вдигнати пръсти, съвокупляващи се двойки, еднополови и различо полови също няма да вдигнат рейтинга ви. Подписът - това често сте вие, погледнати в момента и тръшнати на една маса пред останалите. So - behave yourself, again.

Q: Защо ми е трудно да се приспособя така, както други успяват?
A: Или мястото ти не е тук [във форума], или причината да не се чувстваш приет е, че по някакъв начин провокираш аудиторията да се настройва против присъствието ти, защото бъркаш в своето такова към тях. Ако и двете страни имат полза, ако е забавно, ако е пълноценно прекараното време, то няма причина да съществуват и проблеми. Понякога се налага да отделиш малко повече време за да попрочетеш архивите, да влезнеш в такт и ако имаш възможностите - да се слееш с атмосферата, царяща online. Това не е никак трудно. Приеми факта, че мнозина посещават по десетина форума едновременно, бидейки наясно на всяко едно място, бидейки пълноценни, помагащи на себе си и на останалите потребители. Наистина не е трудно. Форумът е достъпна медия, но за да станеш негов зрител са нужни и мъничко усилия.

Q: Никой не иска да си говори с мен. Защо?
A: Методика. Всичко е до подход. И аудитория. Ако намериш общ език с другите, е адски лесно да поддържаш връзка и дискусиите да се окажат пълноценни.

Q: Всичко ли остава във въртиалното пространство?
A: Виртуалното?

Q: Да де.
A: Не е задължително. Организират се @real срещи, meetings, общи проекти и извън Интернет. Това е едно от преимуществата на подобен вид социално общество - освен че можеш да останеш в пълна анонимност, така и можеш да си създадеш ползотворни и забавни познанства. Компютърджиите са също бирени консуматори, и те понякога се нуждаят от един f2f диалог. Но не разчитай на подобни неща, ако форумът е интернационален или другите така и така "не искат да си говорят с теб".

Q: Ама понякога адски ми се иска да прееба другарчетата. Как да го сторя?
A: Грешен въпрос. Това е FAQ. Не Anarchy Cookbook.

Q: Как така другите трупат толкова много мнения, а на мен постояяни ми трият такива?
A: Имало ли е защо?

Q: Амиии?
A: Нормално е някой правораздаващ да не хареса излиянията ти. Следващият път си помисли отново как се поставя една тема, помисли си как се отговаря във вече създадена такава. Абе ти не четеш ли по-горе? Счупих си пръстите да обяснявам какво да НЕ правиш, за да не се разгарят страстите.

Q: Когато се опитам да влезна ми изписва: "Вие сте изгонен от този форум." Нали всичко беше уж въртиално?
A: Виртуално?

Q: Е да де?
A: Ха-ха. Първо - поздравления. Причината е бан [бел. ред. - ban].

Q: Бан [бел. ред. - ban]? От това умира ли се? Предава ли се по полов път? А има ли лекарства?
A: Банът е метод за забрана достъпът на даден потребител. Възможно е да четеш [понякога] писаното от другите, но временно [или завинаги] нямаш право да изказваш мнение. Проблемът идва, когато достъпът от собственият ти компютър е забранен. Тогава нямаш право да създаваш дори нов потребител [виртуален, казва се виртуален, моля], докато не бъде премахнат въпросният бан. Причината е bad behavior. Сега идва времето на големите обещания как "Няма да правя повече така" към администраторът. Имай впредвид, че молбата ти може да не бъде уважена. За което те поздравявам отново. Явно наистина не четеш това, което съм ти написал по-горе.

Q: Ок, мога пак да пиша във форума. Обещах това-онова и бутнах няколко рушвета.Изисква ли се да отговарям на питанията на останалите, да им помагам винаги и по всяко време? От мен иска ли се да бъда винаги където трябва и с нужните знания и отговори?
A: Сам ли измисли въпроса? Така де - нали никой не ти диктува какво да пишеш? Nevermind. Не. Никой не го изисква от теб. Приемаме че си обикновен потребител. Добре е, ако от време на време успяваш да сториш нещо полезно за останалите, добре е, ако от време на време внасяш по малко разнообразие и свеж въздух, за да разсееш застоя, ако съществува такъв. Твое правомощие е да говориш тогава, когато искаш. Но не е честно да получаваш само и единствено, без да си сторил нещо и ти самият. Ако разчиташ винаги на останалите, ако се чудиш защо никой не те взима на сериозно или ако се чудиш защо там, където си очаквал да има разпалени дискусии цари мъгла и безучастност - направи нещо по въпроса. Това не е провокация, а само и единствено съвет. Ако питаш само защото не желаеш да си в полза на останалите, ако нямаш време и нерви - нека тогава не рпевръщаш приъствието си в натрапчиво такова. Ако имаш възможността и желанието да извършиш нещо раздвижващо - go ahead. Това също не е провокация, казвам го отново. Чисто и просто съвет.

Q: Доста често ме цитират. Това добре ли е?
A: И да и не. Ако те цитират с цел съгласие по дадено мнение - радвай се, докато имаш време. Ако те цитират с цел ирония, саркастична забележка или изтъкване не-познанията ти по даден въпрос - нека това не става повод за гордост.

Q: Нещо ме тресе хормона. Мога ли да си хвана гадже от форума?
A: You may, but I'm not sure you can. На практика е възможно. Ако си хетеросексуален и си попаднал на гей-парти - откажи се. Има предостатъчно сайтове за запознанства - ако това е основната ти цел - ориентирай се натам и опитай да ръсиш бисерите си по такива места. И все пак - не са рядкост случаите, когато форумни дружби прерастват в нещо доста по-сериозно. За тази цел също имаш дужда от полагането на известно количество усилия. Понякога е адски трудно да пресъздадеш еднозначно самоличността си в един виртуален образ. Всъщност - изборът си остава лично твой. Все пак аз не съм брачен консултант.

Q: Другите пишат цветно, с удебелени букви, подчертан текст. Вмъкват по някакъв странен начин дори и връзки [бел. ред. - hyperlinks] към сайтове, e-mails и всевъзможни лудории. Искам и аз. Как, обаче?
A: Нарича се форматире на текста. По принцип колкото по-добре е форматиран един текст с цел по-успешната му презентация пред останалите, толкова по подходящ за изписването му е той. По подробна информация има на много места из Интернет, както и в самият форум - официалната FAQ секция. Над текстовият блок, където изписвате мнението си се намират доста от бутоните, които можете да използвате във процесът на форматиране. Ако все пак има раздел от форума, където можете да експериментирате, да тествате - използвайте я, но разумно. Самият формат на вашият текст също препоръчвам да се прави в умерени граници. Между една добре подредена схема от символи и самоволният кич стои тънка граница. Behave yourself, както вече неведнъж съм казвал.

Q: Не мога да насмогна с всички форуми. Дали не съм се включил в твърде много такива?
A: Стара мъдрост гласи: "Кой ми *** в гащите?". Подобно. Както две дини не могат да бъдат носени под една мишница, така и твърде много ангажименти могат да дойдат по-скоро в тежест, отколкото като полза. Всеки сам трябва да знае възможностите си - нарича се преценка, самоконтрол. Това, че мнозина успяват да бъдат пълноценни на повече от едно място не е константна величина за абсолютно всички потребители. Още повече, ако те са що-годе начинаещи.

Q: Вчера пуснах една невероятна тема [тук следва бомбастично описание], но ме обвиняват че такава вече съществува. Лошо ли е това?
A: Предполагам - да. Нещата не са толкова зле, ако се ти се случва а първи път. Това е твоят шанс да разглеждаш архивите по-често и по-бостойно. Включва и усилена работа с търсачката на локалният online discussion board. Ако форумът е голям, ако има също толкова голям потребителски състав, съществува и възможността от дублиране на теми, мнения и съдържание от някой новопостъпил или дори човек, регистриран от самото начало. Пренебрегване на направена вече забележка не се приема като признак за послушание и интерес. Повторно дублиране, освен разбунени духове би могло да влоши и вече създадени що-годе сносни отношения с останалите, както и поставилият първи подобна на вашата тема.

Q: Все още не познавам останалите така, както ми се иска. Ина ли начин за противоположното?
A: Има. И той не е само един. Всеки разполага с личен профил, в който доброволно изписва това, което желае и има възможност да предостави пред останалите. Друга възможност са специални тами, предназначени към опознаве потребителите на един форум. Такива теми се пускат по избор. Но запомни, че никога не можеш да опознаеш един човек напълно само по виртуалната презентация. Прибързаните заключения често водят до разочарования или предрасъдъци.

Q: Има ли живот на Марс?
A: Опитай отвново, но с друг въпрос. Или посети следният сайт:
http://www.stupidquestions.com/~lame/idiotsguide/freakshow.htm

Q: Не ти ли писна от толкова въпроси?
A: На прав път си. По този повод - Basta!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
†MidiaN†
МнениеПуснато на: Сря Авг 10, 2005 10:25 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Percussion Interlude

Регистриран на: 25 Дек 2004
Мнения: 1407
Местожителство: I hide among the shades

As7raL^Pr0j3c7 написа:
A: Обикновените потребители са - ами те са на дъното на йерархията


УАТ ДЪ ХЕЛ ?!?
Потребителите били на дъното ? Били маловажни ? Кой прави форумът, бе, глюпак ? Ако нямаше потребители, щеше ли да ги има най - важните админи и модове, въобще форум щеше ли да има ? Тука сичко се прави за потребителите, не за админите и модовете, доколкото знам ? Пфф .. Вече не си и смешен ..

Бтв .. На новаците ще кажа .. Не го четете мнението преди мене, повечето от него са само глупости, които ще ви помогнат най - малко в тоя форум .. о.О
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
`Black_rose`
МнениеПуснато на: Сря Авг 10, 2005 1:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Submarine Light

Регистриран на: 11 Мар 2005
Мнения: 194
Местожителство: Where the day meets the night...

†MidiaN† написа:
As7raL^Pr0j3c7 написа:
A: Обикновените потребители са - ами те са на дъното на йерархията


УАТ ДЪ ХЕЛ ?!?
Потребителите били на дъното ? Били маловажни ? Кой прави форумът, бе, глюпак ? Ако нямаше потребители, щеше ли да ги има най - важните админи и модове, въобще форум щеше ли да има ? Тука сичко се прави за потребителите, не за админите и модовете, доколкото знам ? Пфф .. Вече не си и смешен ..

Бтв .. На новаците ще кажа .. Не го четете мнението преди мене, повечето от него са само глупости, които ще ви помогнат най - малко в тоя форум .. о.О

Права си..подкрепям...във форумите няма йерархия...за какво дъно говориш? Можеше по-добре да обясниш, че админите имат най-големи права, защото те са създали форума...и че модовете се грижат за него...Найстина ако ги няма "дъното на йерархията" няма да има форум..а ти преди да станеш мод какъв беше?
_________________
I wanna take you away
Lets escape into the music
DJ let it play
I just can't refuse it
Like the way you do this
Keep on rockin to it...

Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
hyphenated
МнениеПуснато на: Пет Авг 12, 2005 9:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Професор
Професор

Регистриран на: 08 Яну 2005
Мнения: 180
Местожителство: whatever

Миди и аз съм с тебе...
та нали точно потребителите са основата на тоя форум.. а без основи и върха ще рухне
_________________
Get away get away get away.
I'm about to detonate.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Невидимата
МнениеПуснато на: Сря Авг 17, 2005 1:44 am    Заглавие: Отговорете с цитат

kÿuubi

Регистриран на: 13 Сеп 2004
Мнения: 621
Местожителство: Konoha

Йерархия има, безспорно. Едни стоят "по-високо", други "по-ниско". В извадката ви от постнатото от Астрал (което, бтв, не го е писал той, та няма защо да му се сопкате) не се казва "потребителите нищо не струват" или "потребителите нямат значение, те са нищо". Просто се уточнява реалната им роля - народът, който макар да е същността на държавата, не може да съжителства и съществува без "по-висшите". Дума да няма - йерархия има. Това значи, че едни притежават повече права и привилегии от други. За сравнение давам и пример за една йерархична стълбица: най-долу са флуудърите и наказаните, които са "в немилост" и с ограничени права (мазета и партер); после е нормалният средностатистически потребител, който разполага с пълните права, които му се полагат (първи-трети етаж); стъпало над него е потребителят с ВИП, който с нещо е изтъкнал способностите и/или личността си (трети-четвърти етаж); идват модераторите (пети етаж) и най-горе са администраторите (шести етаж и таван). Форумът не може да съществува без нито едно от тези звена - това че някои са "на дъното на йерархията", не значи, че не са важни. Надявам се това да се е изяснило.
_________________
one after another comrades prepare to battle... are you ready?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
As7raL^Pr0j3c7
МнениеПуснато на: Пон Авг 22, 2005 5:46 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Be Psychedelic...

Регистриран на: 16 Апр 2005
Мнения: 100
Местожителство: In My Dreams !

Оригинала е на PMG от дейта.бг, извинявам се, че не го бях споменал в поста си Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя MSN Messenger
Невидимата
МнениеПуснато на: Чет Фев 16, 2006 3:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

kÿuubi

Регистриран на: 13 Сеп 2004
Мнения: 621
Местожителство: Konoha

Dark_Lord написа:
http://albinoblacksheep.com/flash/posting.php

Това е едно кратко флашче, озаглавено "Posting And You...", което в интерес на истината е полезно. Тъй че зяпайте го всеки път, преди да пуснете тема. ^^

10х 2 Dark за откритието. Wink
_________________
one after another comrades prepare to battle... are you ready?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
seterka
МнениеПуснато на: Пет Яну 12, 2007 6:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ученик
Ученик

Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 32

прочетох правилата на форума но искам да питам как вав потписа да си лсожа картинка такаи не разбрах ..
_________________
Drako Malfloi ^^
EVANESCENCE
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Nymphetamine-T
МнениеПуснато на: Пет Яну 12, 2007 7:00 pm    Заглавие: ! Отговорете с цитат

Носител на Ордена на Мерлин
Носител на Ордена на Мерлин

Регистриран на: 03 Окт 2005
Мнения: 2493

seterka написа:
прочетох правилата на форума но искам да питам как вав потписа да си лсожа картинка такаи не разбрах ..

Ами като сложиш линка, както го слагаш в аватара пишеш от двете му страни [img][/img] т.е
[img]линка[/img] воала (:
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
seterka
МнениеПуснато на: Пет Яну 12, 2007 7:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ученик
Ученик

Регистриран на: 29 Дек 2006
Мнения: 32

линк в смисал??
_________________
Drako Malfloi ^^
EVANESCENCE
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Алекс Малфой
МнениеПуснато на: Пет Яну 12, 2007 7:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Suomalainen

Регистриран на: 03 Авг 2005
Мнения: 5411
Местожителство: Helsinki, Finland

seterka написа:
линк в смисал??


Линка на снимката
_________________
____________Midnight
You come and pick me up, no headlights
___________Long drive
Could end in burning flames or paradise


_'Cause we're young and we're reckless
_____We'll take this way too far
______It'll leave you breathless
________Or with a nasty scar

______Got a long list of ex-lovers
_______They'll tell you I'm insane
____But I've got a blank space, baby
_______And I'll write your name
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Nymphetamine-T
МнениеПуснато на: Пет Яну 12, 2007 11:46 pm    Заглавие: ! Отговорете с цитат

Носител на Ордена на Мерлин
Носител на Ордена на Мерлин

Регистриран на: 03 Окт 2005
Мнения: 2493

Alexandra Malfoi написа:
seterka написа:
линк в смисал??


Линка на снимката

Нали както си .. абе както си си качила аватара.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Halinor
МнениеПуснато на: Чет Яну 18, 2007 1:46 pm    Заглавие: Re: ! Отговорете с цитат

Носител на Ордена на Мерлин
Носител на Ордена на Мерлин

Регистриран на: 01 Яну 2005
Мнения: 2497
Местожителство: №4 Privet Drive

Angel from Hell написа:
Alexandra Malfoi написа:
seterka написа:
линк в смисал??


Линка на снимката

Нали както си .. абе както си си качила аватара.


Ами ако го е качила със browse? XD Добре, де...няма да се заяждам...
_________________
power to the local dreamer.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
TatharOronra
МнениеПуснато на: Чет Яну 18, 2007 1:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

King of the darkelves

Регистриран на: 03 Фев 2005
Мнения: 150
Местожителство: Пловдив

seterka написа:
линк в смисал??


Адресът от който ти се отваря картинката Wink
Ей тия неща, http://blabla.com/blabla/blabla.jpg, това са линкове Smile

@Халинор - ами ако го е качила на броуз, десен бутон, пропъртийз и го вижда линка Wink Например на твоя аватар е http://forum.potter-mania.com/images/avatars/147535011945af49c075f59.png Laughing
_________________

Anata ni utsuru watashi no me ga
Anata o miushinau hi ga kite mo
Kono me ni yakitsuite kureteiru
Komorebi no hibi to anata wa
Tsurete ikanaide
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема  Напишете отговор Иди на страница 1, 2  Следваща Страница 1 от 2

Идете на:  Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Template by Dustin Baccetti; Translation by: Boby Dimitrov
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


eXTReMe Tracker