Потър Мания Форуми
Потър Мания
Въпроси/Отговори  Въпроси/Отговори   Търсене  Търсене   Потребители  Потребители   Потребителски групи  Потребителски групи
Регистрирайте се  ::  Вход Влезте, за да видите съобщенията си


Създайте нова тема  Напишете отговор Иди на страница 1, 2  Следваща
 (не)знанието « Предишната тема :: Следващата тема » 
Автор Съобщение
Ghost
МнениеПуснато на: Сря Юли 12, 2006 2:13 pm    Заглавие: (не)знанието Отговорете с цитат

Професор
Професор

Регистриран на: 06 Мар 2006
Мнения: 219
Местожителство: My favourite half-light

в + знанието
хех най добрите оригинални творци са полуневежи4ки
това 4е вазрастните са провали пове4е неща и са видели 4е някои от тях не стават но все пак не са пробвали пак, а по младите са го направили, допринася за на4инаещите, вапреки 4е старите не са успяли младите са успяли незнаейки за падението на вазрастните и поради техния повторен опит о 4удо те например успяват
хех
може би колкото пове4е 4етеш толков пове4е се самоубъркваш освен 4е се просфещаваш
нещата нямат само 1 страна, колкото и хубаво да зву4и нещо може и да не е то4но
хех аз съм привържаник на новото, което има само наследените инстинкти а не е например поет който е такъв защото е про4ел вси4ко и сега ве4е си прави изводи
новоро е пооф май никой няма да е сагласен, но ай гес ай джъст донт кер
_________________

Бих ти казал за нещата,
които са ми причинявали;
болката, на която съм бил подлаган,
но и сам Господ би се изчервил...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Композиторът
МнениеПуснато на: Сря Юли 12, 2006 2:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Велик Маг
Велик Маг

Регистриран на: 04 Мар 2005
Мнения: 1196
Местожителство: Imagination is more important than knowledge.

мила неф, може ли да ти изкажа моите съболезнования, че си много зле, задето изтри най-ценната тема, пускана в този форум? благодаря
беше култово, че стана точно в момента, когато смятах най-сетне да постна и подробния си пост в нея... ти ги умееш тези неща

та ето какво бях написал преди, когато нямах време:

Цитат:
:BOW:

омг гост.............................
тая тема - АМА ТОЧНО ТАЯ - едно че ми е нещо като фундаментална концепция от малък
второ че точно тия дни често-често си мислех пак за нея
и смятах по някое време да драсна нещичко и да я пусна
ебати
кой да предположи че такива безумия се въртят не само в моята глава...
гост
в такива моменти не знам какво да ти кажа..................
май ми връщаш и ти за четенето на мисли
приемам темата като специален подарък, защото за мен е много важна

а сега...
ще пиша подробно по самата тема по късно
щото в момента просто разцъках форума докато си прослушвам парчето дето записвах досега
и ще продължа да записвам

само исках... да ти изкажа респект ... и .. да? ... --> шок


и сега ще последва най-сетне и същинския ми пост, но той има връзка с предния, затова го пускам и него
бтв темата оригинално се казваше "в + знанието" , много красиво заглавие : )
_________________
попитай луната защо край земята кръжи
защо не дели се от нея - луната попитай
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Композиторът
МнениеПуснато на: Сря Юли 12, 2006 2:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Велик Маг
Велик Маг

Регистриран на: 04 Мар 2005
Мнения: 1196
Местожителство: Imagination is more important than knowledge.

Така. Това е най-важната тема.
(даже профила ще си сменя специално за нея)

Писал съм вече доста пъти разни неща в този форум, които всъщност водят точно до нея.
Неслучайно, ако погледнете в темата Undelete, бях помолил да извадят от Архива моята тема "Да бъдеш творец!". Идеята ми беше всъщност да развия част от тези мисли там, защото напоследък отново много ми се въртяха из главата и ми се пишеше.
Иначе, както споменах, като концепция всичко това се е изградило в мен още от доста ранна възраст и затова е нещо, в което съм убеден твърде силно. И същевременно е твърде субективно, за да е приложимо за всеки. Хората са най-различни.

По същество:
Съдържание > Форма
Функционалност > Предметност
Въображение > Знание
Логика > Факти
Семантика > Синтаксис
Връзки > Обекти
и т.н.

Това са ми нещо като лични аксиоми на приоритета.
Последната спомената - даже директно се обосновава от популярен природен закон. А именно, че за мозъка е по-важен не броят на нервните клетки, а на връзките между тях; на гънките.
А как малкото детенце като мен е конструирало подобна схема?
Много просто. С конструктор.
Ами да - оттам започна всичко. Като бях малък нямахме пари, за да ми купят конструктор, и си бях събрал разни най-различни части от приятели. Не бяха много; сумарно не се равняваше дори и на половината от един от техните комплекти. Обаче за мен това си беше истинско съкровище.
И с времето аз изобретих толкова безкрайни и налудничави методи, за да използвам своите малко на брой и неособено пасващи си части - че в крайна сметка бях способен да създам далеч по-интересни модели от приятелите си.
Така започна всичко - от минимализма.
И до ден днешен считам себе си за минималист. Работя и мисля най-добре с минимално количество обекти. За мен са по-вълнуващи комбинациите (все пак комбинаториката ми е любима област); а те се развиват до съвършенство именно при не чак толкова много на брой стартови обекти.
Например, кубчето на Рубик е една от най-съвършените и сложни игри, защото базисната му идея е толкова простичка. И всичко се гради на комбинации, комбинации, комбинации. Многократно по-красиво и гениално от всички други по-сложни игри, с различни или повече на брой елементи в тях. Защото те пречат на красотата на чистата комбинативност да изпъкне. Скриват функционалността зад предметност. А това е толкова корупционно за мисленето изобщо.
Осланяйки се на тези аксиоми, съм си изградил с времето цял мироглед от ценности, който потъпква формата всячески, доколкото е възможно, и се опитва да избяга от нея, за сметка на съдържанието. Форма се избягва по 2 коренно противоположни начина: или като се игнорира до степен на пълния й хаос, или обратно - като тя се дефинира стриктно формално и оттам нататък се унифицира, т.е. се обезличава на практика.
С други думи: когато има ясни и точни правила, или пък когато в някаква специална среда е позволена пълната вътрешна свобода (без никакви правила и ограничения) - и в двата случая човек се концентрира върху самата игра, или действие, или функционалност, ако щете. Така формата бива победена и съдържанието може да се оцени по-обективно и да се развива.
За съжаление, в съвременния свят в 90% от случаите се набляга предимно на формата. Винаги е красиво, когато тя е добре съчетана със съдържание, но трагичното е, че често такова изобщо няма или още по-зле - има, но не чак на нивото на формата. При последния вариант най-често бива давана оценка, съответстваща на формата, а не на по-ниското съдържание. Което според мен е сериозна грешка на обществените критерии за качество.

Сега, този целия метод, основан най-грубо казано върху минимализма, може да се пренесе във всички области на човешката мисъл - от наука до изкуство. Стара истина е, че човек се мотивира много повече от трудностите и ограниченията, отколкото от подходящите условия. Често великите творци или откриватели са били тъкмо тези, които на пръв поглед са имали неособено добри предпоставки за развиване на съответната дейност. Но подтиквани от желанието, са намерили някакъв начин - преобръщайки по пътя си изцяло представите за това как да се върши тази дейност; извършвайки революция. С колкото по-малко входни параметри разполагаш, толкова по-сложни комбинации между тях ще бъде по силите ти да направиш. --> Минимализмът води до далеч по-мощно качествено развитие. Иначе то идва обикновено на базата на количеството и е по-бавно, по-трудоемко и най-важното - далеч по-слабо.
Ето затова, примерно, Карл Май обича да описва великите си герои с разни проблеми като криви пушки и прочие, а пък нашият форумен идол Екзо има кофти нет и изобщо не най-перфектното PC, макар че се стреми да стане про-геймър. Това са просто естествени ситуации, където минимализмът е породил качествен скок.

И по дедуктивния път на мисълта дотук от общото към частното - да преминем вече по-плътно в областта на изкуството.
Да кажем, музиката. Толкова е красиво. В основата на всичко има просто 7 тона и 5 полутона. Това е. Това е цялата музика. Изобщо. Всичката. Завинаги. --> Комбинации, комбинации, комбинации от тези тонове. И нищо повече.
Да, има инструменти, гласове, тембър, хроматичност..., но самата, чистата мелодия зависи само от тоновете, а те от честотата. И това е всичко.
Както казал Ференц Лист, когато го попитали как може да свири толкова виртуозно на пиано: "Много е просто. Само трябва да натискаш точния клавиш в точния момент за точно определено време."
Простотата поражда красотата на безкрайността --> състояща се от необозримо количество различни мелодии.
Ще кажете: "Ама твърде механично гледаш на нещата".
Да. Именно.
Ако преминем в термините на Пърсиг и неговото "изследване на ценностите" - аз не подкрепям нито чистите романтици, нито чистите класици. Моят идеал е един много специален микс между двете. По-точно хора с ценностите на романтици, чиито методи обаче са повече от класически тип. Т.е. този тип творци, които умеят да гледат на изкуството точно като на разглобения двигател на мотоциклета - в частите му опитният механик директно вижда фучащата машина и евентуалните й проблеми при движението. Така и моят любим вид творец-романтик с подхода на механик-класик вижда изкуството сякаш разглобено, "stripped down to the bone" - едва ли не като на рентгенова снимка. Само чрез такъв тип възприятие, което обезличава формата напълно (е, доколкото изобщо това е практически осъществимо) --> творецът може да изнесе и развие съдържанието на преден план, до оптималната му стойност. За мен формата е само една дреха, опаковка на изкуството, която за съжаление в днешно време 90% от хората възприемат като самото изкуство и съответно количество творци я бълват на конвейр с огромен успех, без да развиват нищо качествено ново. И това би било поносимо/обяснимо, ако се допусне, че просто изкуството е съдържателно изчерпана област.
Е, аз пък съм някакъв безкрайно глупав и простодушен оптимист докрай и продължавам да си вярвам, че винаги ще има още и още да се открива в самия фундамент на музиката - чистата мелодия. Вярвам, защото имам късмета да го изпитвам сам почти всеки ден. А да не говорим какво е усещането след години най-сетне да чуеш популяризиран вариант на твоя собствена мелодия, която за времето си е била нещо съвсем ново. Неописуемо.
Само че просто повечето хора не притежават тези умения на романтици с класически подход, т.е. не чувстват изкуството отвътре, а само отвън, като общо възприятие. За тях един разглобен мотоциклетен двигател ще изглежда ужасно и в него няма да прозрат комфорта и красотата на плавното движение, което ще бъде създадано от перфектно настроените части. И това е напълно естествено. Изкуството е вид услуга. Клиентът иска да получи готов, лъснат и завършен продукт, който да възприема като своеобразна черна кутия - без да знае точно как функционира - да се наслаждава на резултата. Леко тъжното е, че изкуството е тип област, където формата би могла изцяло да замести нуждата от съдържание. Защото постигането на съвършенство в нея си е само по себе си достатъчно трудно занимание и човек много често оценява този професионализъм. Така и никога няма да разбера защо добрите музиканти биват ценени високо и като добри композитори, например. Всъщност няма нищо общо. Те може да са велики професионалисти и изпълнители и да умеят да изсвирят пасажи с такава сложност, която надминава всичко, което някога си чувал. Но това си остава само чиста форма. Ако няма интересни новаторски мелодически идеи отдолу - за мен то е празно и кухо. За повечето хора обаче - не. Те обръщат последователността романтизъм-класицизъм, която аз проповядвам. Възприемат по-добре изкуство, което в основата си е романтично - т.е. лишено от логика и съвсем хаотично - а на повърхността е класическо, т.е. стегнато и подредено от формална гледна точка. Тъкмо обратното на моите ценности. Аз съм по-склонен да творя неформално, привидно некачествено, но с вътрешен смисъл. Чувствам се точно като механикът, който не изпада в ужас целия да се омаца с машинно масло или при вида на стърчащия разглобен мотоциклет. Механикът вече знае, че този мотоциклет всъщност има толкова добър двигател, че след като се приведе във вид удобен за ползване - ще може да бие всички останали. И вече е щастлив. Нещо подобно правя и аз обикновено. Поне засега нямам физическо време да се занимавам само с музика и затова нахвърлям идеите си само като чернова, която не става за употреба от редови слушател. Просто съм си намерил оптимума, който ми дава възможност с минимални усилия да се концентрирам съдържателно върху мелодията, за да мога да си я развивам в своята "работилница". Черновите обаче се запазват и някой ден, когато механикът няма повече щури идеи за оптимизации и изпадне в по-романтично настроение --> ще може да сглоби перфектните мотоциклети от всички тези части. Пък ако не стане - здраве да е. Самото им създаване е удоволствие, което компенсира нуждата от каквото и да било друго; макар да си остава единствено лично преживяване.

Надявам се, става ясно как тези примери са приложими и в други области на изкуството и даже не само в изкуството. Тенденцията формата да се игнорира за сметка на съдържанието е нещо доста общовалидно. В реалността се случва по-скоро обратното движение, разбира се. Но не би трябвало. Жалко е. Загуба на толкова много средства. Изобщо никога не съм вярвал особено в това да си "професионален творец". Вижда ми се нещо абсурдно, почти оксиморон. И честно казано така възприемам и длъжността "научен работник", например. Не може да се очаква от теб да правиш открития по график. Не може по часовник да създаваш стойностно изкуство. Това са неща, които всеки път сякаш ти идват отнякъде; извън теб. Не се поддава напълно под контрол. Има как да се стимулира и разбира се изисква своя труд, но е нещо стихийно и на трусове; нестабилно. Не проумявам как то може да бъде професия. За мен очевидно цялата обществена схема по този пункт е много сбъркана и става причина за такова огромно количество "синтактична захар", както би се изразил П. Лендън. И тя е навсякъде - и в изкуството, и в науката, че даже и в ежедневието и разговорите ни. Повърхностно. Всичко е по толкова грозен начин повърхностно. Понякога ми се гади от цялата тази захар, която ни заобикаля. Искам си частите и машинното масло. Само те ми носят същински душевен мир и чувство за истинско развитие и за нещо съществено. Говоря преносно, да знаете. Говоря за начин на мислене.

Стигнахме и до него. Как все пак може да се изгради такъв начин на мислене? Какъв е подходът; ако допуснем, че одобряваме самата концепция дотук.
Вижте пак приоритетите, най-отгоре. Стремим се към функционалност, за сметка на предметност; към логика, за сметка на фактология. Това дава възможности за истинска комбинатовност и съзидателно мислене, което може да произведе нещо качествено ново - по същност, а не по форма.
Така например, аз не одобрявам съвременната практика да се базира твърде голяма част от писмените документи (научни или художествени) --> на цитатите.
Вече написах цяло есе в Блог-темата за моя протест срещу Ремикс-културата като събитие в съвременния живот. Светът на всевъзможни кавъри, римейкове, пародии и прочие - е непонятно непоносим за мен. Синтактичен и повърхностен, той следва готови схеми чрез формални методи и не допринася за никакво съдържателно развитие.
Същото е и с цитатите - постоянното копиране на чужда мисъл, търсенето на "бисери" сред едно необхватно море от знание. При това те според мен остават без стойност, защото едно, че не са нови, и второ, че са част от такова информационно изобилие, че винаги могат да се намерят още най-малко 10, ако не по-добри, то поне с равностойно качество. Безсмислено е.
Кому е нужно всичко това, щом цялата памет може да бъде съхранена от машини? Вместо да се занимаваме да помним и разпространяваме хиляди чужди мисли, бихме могли да градим свои. Затова един от основните приоритети според мен трябва да бъде:

Въображение > Знание
(Процесор > Памет --> на компютърен език, ако щете)

Обаче все повече обществото изисква от индивида повече знание, отколкото въображение; повече памет, отколкото процесор (дори при компютрите не е така, само в социума!). Повече помнене, отколкото мислене. Повече факти, отколкото логика. Защо, защо, защо? За Бога. Това е толкова абсурдно. И толкова нечовешко. Превръщаме се в роботи. Губим творческото начало у себе си, което е извор на самата ни човешка същност. При това без реална причина. --> Ами че ние тъкмо сега вече имаме предостатъчно техника и бази данни, за да могат те да изземат почти докрай всички наши потребности от памет.
Но понеже знам, че някои хора все пак не могат без цитати, ето, моля - дори самият Айнщайн е казал: "Въображението е по-важно от знанието, тъй като знанието е ограничено, а въображението обхваща всичко на света, стимулира прогреса и се явява източник на еволюцията."
Бих добавил и един знаменит математически девиз: "На този свят не ти трябва да помниш нищо друго освен името и рождената си дата. Всичко друго се извежда логически."
В тази връзка също --> повечето велики математици не умеят добре да смятат и често бъркат таблицата за умножение; те не са бакали. Това е така, защото смятането е нещо доста повърхностно, което е само формално средство по пътя на логиката. То е алгоритмизирано и може да се извърши от всеки, дори и от компютър. Човешкото, творческото начало е в това да мислиш нестандартно логически, а не в това да смяташ бързо и правилно. За тая работа си има компютри, калкулатори и т.н. Но те са кухи и не могат сами да измислят нищо интересно. Макар да могат да победят всеки човек в състезание по памет.
Паметта е излишна. Фактите са излишни. Предметността е излишна. Синтаксисът е излишен. Всичко това само прикрива логиката, функционалността, взаимовръзките, семантиката, смисъла; и ограничава въображението.
Неслучайно толкова често най-талантливите гении-творци в изкуството или науката - са родили своите най-велики идеи още в младша възраст; някои дори и не доживяват до много. Просто натрупването на житейски опит повече вреди на таланта, само го изпълва с готови схеми и така отрязва пътищата на собственото му развитие. Идеите закърняват, появява се рутина, неспокойният дух се губи, търсенето се измества от намиране, несъгласието от приемане. И човек неусетно се превръща в поредната гайка от гигантската машина, наречена Човечество. Всички тези гайки обаче са почти съвършено еднакви, защото просто са произведени фабрично --> от обществения порядък.

Добре. Как процедирам лично аз в този контекст?
Не може да се каже, че е било нещо обмислено с предварителен план. Тъкмо напротив. Чак сега след толкова години като погледна назад мога да осъзная и обобщя хода на този тип развитие и да си дам сметка за принципите му. Без да ги разбирам докрай, винаги съм ги чувствал обаче. И инстинктивно съм действал по съответния начин.
Стремял съм се да не чета прекалено много, нито да слушам твърде много чужда музика. Защото винаги съм усещал това като излишна чужда намеса. Избегнал съм възможността да получа професионално музикално или хуманитарно образование, макар това силно да ме ощетява откъм техники, тъй като съм ги възприемал (несъзнателно) като ограничаване на собствените ми творчески идеи - за писане и композиране. Не съм искал да приема наложените правила как да се твори, защото винаги са ми се стрували абсурдни и някак несъвместими с личния ми начин на мислене и с моята визия. Не съм искал да ползвам чуждите достижения и да надграждам над тях. Винаги съм изпитвал нужда да почна напълно от нулата, да правя нещо изцяло мое си, което мога да контролирам напълно, защото в неговия свят притежавам пълната власт и свобода. Не искам да правя колажи, искам само бял лист и бои. Това е бил моят принцип в областите, които са ме вълнували. Колкото по-малко съм знаел - толкова повече идеи съм имал. Разбира се, така човек неизбежно открива топлата вода поне по 3 пъти на ден, но пък тя е толкова по-сладка. А и когато не си я взимаш наготово, а си я добиваш сам - това ти дава шанс да разбереш принципа й отвътре и може би дори да го развиеш. Ако си построиш сам къща, много неща ще са аматьорски, но има доста по-голям шанс тя да стане нещо хомогенно, със здрав общ смисъл и най-важното - да удовлетвори не някой друг, а самия теб.
Егоизмът.
Аз пък все ще си твърдя, че той стои в основата на най-чистото и истинско творене. Не знам за другите, не мога да знам, но аз творя за себе си. За себе си и за никой друг. Просто си доставям сам кеф. Даже още от малък произведох някаква такава фраза: "Ами, имах нужда от такава мелодия (приказка), а се оказа, че никъде няма и за да мога да я чуя (прочета) - се принудих сам да си я изсвиря (напиша)." Взаимозаменяемо е дали става дума за музика или за художествени текстове. Няма по-силен стимул от това да задоволиш страстта си. Да поискаш нещо - и да си го направиш сам. Това е Свободата. Човек може да я почувства най-силно, когато прави това, което умее най-добре, където лети на крилете и на таланта, не само на опита. Тогава наистина си способен сякаш да променяш света и да правиш сам живота - т.е. си истински свободен. Само трябва да откриеш таланта си. Което обаче е съвсем нелека задача.
Но откриеш ли го - свободен си. Толкова по-свободен, колкото по-малко ограничения ти налага а постериорното мислене, т.е. опита. За мен талантът е повече феномен а приори. Цял живот по-скоро откриваш сам в себе си това, което си го има заложено от самото начало. Както и Айнщайн е бил наясно с основите на теорията си още в юношеска възраст, а през годините просто е намерил достатъчно сериозните методи да облече всичко в конвертируем научен вид, за да може да бъде достъпно за всички и да се популяризира.
Естествено.
Не може без формата. Когато казвам, че е излишна, нямам предвид крайния продукт. Обикновено, за да се приложи една много силна идея на практика, трябва да бъде окомплектована и с подобаваща форма, която да може да демонстрира високото качество на съдържанието си. Това е ясно. Идеята ми е, че при процеса на създаване - принципно форма не е необходима. Тя трябва да бъде последната стъпка и последната грижа. Съвсем обратно на днешната честа практика - формата да се превръща в самоцел. Е, поне аз няма да се откажа от упованието си в подхода на черновите. Използвам винаги такива и те са в такъв безпорядък, че са енигма за всеки друг, освен за мен. Обаче после на белова пък за сметка на това пиша по-подредено и по-целенасочено от всеки друг. Поне едно време беше така де, преди да изкукуригам и да почна да поствам в Потър Мания километрични мнения като това. ;Р
Дори самият ми живот представлява нещо като чернова за момента. И почти цялото ми творчество. Все още съм само оплескан с грес механик пред купчина метални части. От това не се вижда лесно дали ще има истински бърз мотоциклет. Обаче аз вярвам. В самите части на мотоциклета. В самото творчество. В черновите. И вярвам, че съдържанието е по-важно от формата и че за друг механик - частите говорят достатъчно красноречиво дори и в разглобен вид. И вярвам, че формата е нещо сравнително тривиално, което може да бъде реализирано от произволен специалист. Обаче идеите под нея - ще си останат уникални, ако наистина са такива. Затова засега гледам да се концентрирам върху тях. Има време кога да ми писне и да сглобя най-сетне мотора си. Все още съм в процес на развойна дейност.

И така, накратко: колкото повече не чета, толкова повече пиша; колкото повече не слушам, толкова повече композирам. Понякога дори си мисля, че Бетовен е бил късметлия да оглушее в края на живота си. Всички други звуци са излишни, когато се опитваш да чуеш истинската музика, която извира сама в главата ти. И не са ти нужни чужди размисли, когато си имаш предостатъчно свои. Ще кажете, че така се превръщам в нелеп невежа. Нека. Предпочитам да бъда IGNORant. Ще игнорирам цялото познание с неговите готови формули. Дори и тази странна самоувереност да води до себичност. Нека. Егоизмът е източник на прогреса. Свободата от предмети води до богатство на функционалност. Избягването на знанието --> развива въображението.

Колкото по-малко знам за света, толкова по-добре имам шанс да го разбера. Да го открия за себе си. Сам.
И да го променя.
П.П. По повод последното, интересно е как обикновено свързваме творческия елемент с това да промениш нещото, да го претвориш едва ли не "по свой образ и подобие", т.е. според личното си усещане и възгледи. Колко божествено.

Както се казва: човек за човека е бог.
_________________
попитай луната защо край земята кръжи
защо не дели се от нея - луната попитай
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Композиторът
МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 2:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Велик Маг
Велик Маг

Регистриран на: 04 Мар 2005
Мнения: 1196
Местожителство: Imagination is more important than knowledge.

мислиш ли


тоя пост май е станал неприятно дълъг ма така е кат го писах твърде набързо .. то си личи и от правописните грешки

Цитат:
Цял живот по-скоро откриваш сам в себе си това, което си го има заложено от самото начало.
тука да добавя че затова често казвам че съм на 5 защото имам чувството сякаш оттогава не съм се развивал изобщо, не съм научил нищо ново отвън, просто все по-ясно съм успявал да разбера това което си е в самия мен
уж съм ходил на училище и тн - но нищо от това което ми приказват там не ми е звучало като нещо ново - сякаш винаги съм го знаел, даже понякога им се дразня че не го обясняват достатъчно добре (сякаш сами не го чаткат)

имаше една връзка също знания-умения... обикновено винаги съм разчитал повече на умения, интуиция, вдъхновение на момента - или поне тогава съм имал успех де... това на което му казвам "здрав разум" или пък сме се шегували че все едно ти идва от "космическите потоци" ^^^ хаха на тях съм разчитал винаги повече отколкото на подготовка и странно колко много успех ми е донесло това

за да не минем пак и без цитати че мн ги обичаме всички (хехе) ето още два

Albert Einstein: "The only thing that interferes with my learning is my education."
това Ем ми го спомена веднъж като й надувах главата пак с някакви подобни мои си размисли
та мн е подходящо

другото е популярното "I'm young enough to know everything." което има малко по-различен оттенък но може да се разбира и в смисъла на мойта гледна точка

изобщо, има разлика между "разбирам" и "разбирам" ... --> първото е да "разбираш" по общия начин възприет от мнозинството а второто е да си го разбираш по свой си начин и със собствен подход

за мен беше най важно че гост ме разбра
а това пък че мн хора не разбират гост ---> само говори че възприемат твърде формално
_________________
попитай луната защо край земята кръжи
защо не дели се от нея - луната попитай
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Нечистокръвната Принцеса
МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 3:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Префект
Префект

Регистриран на: 14 Яну 2006
Мнения: 87
Местожителство: в електронния облак

Композиторът написа:

Ами да - оттам започна всичко. Като бях малък нямахме пари, за да ми купят конструктор, и си бях събрал разни най-различни части от приятели. Не бяха много; сумарно не се равняваше дори и на половината от един от техните комплекти. Обаче за мен това си беше истинско съкровище.
И с времето аз изобретих толкова безкрайни и налудничави методи, за да използвам своите малко на брой и неособено пасващи си части - че в крайна сметка бях способен да създам далеч по-интересни модели от приятелите си.


Комп, това е толкова савършена аналогия на това, което правя през последните 5-6 години от живота ми, че просто нямаше как да не се изкуша да не пиша в тази тема.
Съгласна съм с почти всичко. Особено с идеите ти за формата. Мислила съм върху подобни неща, но никога не съм стигала до толкова кристална концепция. Не мога да коментирам само онази част, свързана с музиката. За мен композирането е тотално чужда област, но за останалото ми се иска да нахвърлям няколко коментара.

Цитат:

Така започна всичко - от минимализма.
И до ден днешен считам себе си за минималист. Работя и мисля най-добре с минимално количество обекти. За мен са по-вълнуващи комбинациите (все пак комбинаториката ми е любима област); а те се развиват до съвършенство именно при не чак толкова много на брой стартови обекти.

С колкото по-малко входни параметри разполагаш, толкова по-сложни комбинации между тях ще бъде по силите ти да направиш. --> Минимализмът води до далеч по-мощно качествено развитие. Иначе то идва обикновено на базата на количеството и е по-бавно, по-трудоемко и най-важното - далеч по-слабо.


Но как да изберем оня оптимален брой на стартовите ни обекти, за да можем напълно да осъзнаем различните комбинации? 4 компонента малко или много са за една система? На пръв поглед - нищо работа. Да вземем ДНК - четири бази. Едно пептидче от около 30 аминокиселини се кодира от 90 последователни бази. Възможните комбинации стават 4 на степен 90. И какво се получава? Получава се число, на границата на физически смисъл! Защото броя на елементарните частици в цялата ни позната Вселена е 10 на степен 96. Число по-голямо от гугола (10 на степен 100) не може да има физически смисъл. А ние избрахме пептидче. А ако сметнем същото за белтък????????

Но далеч не всичките комбинации имат смисъл! Тук именно имаш нужда от гранични условия, на които да отговаря дадена комбинаия за да носи съдържание и да има функция. За да не е просто кух предмет, форма, която просто може да бъде реализирана, а да има смисъл и функция. Не зная как е в музиката (там реално граници няма, защото харесването на музиката е субективно понятие), но в науката не можеш да зададеш граничните условия без да имаш знанието. Въображението ти помага за да подбереш онези параметри, които най-добре да ти опишат съдържанието, но ако не познаваш самите параметри? Това е като параметризацията на един софтуер, с който правиш някакво моделиране. Ако караш "по подразбиране", все едно генерираш празна форма. Но за да направиш смислена параметризация ти трябва комбинация от знание и въображение и то 50 на 50.

Можеш и да не се съгласиш с мен, разбира се. За това го и пиша всичко това - за дебат. В математиакта всичко може да се изведе, както и във философията, без никакви първоначални данни. Но и за това те са методологии на науката, а не науки такива както всички останали. Останалите науки, обаче, са нещо много по-различно.
В никакъв случай не твърдя, че знанието трябва да се абсолютизира. Ще цитирам една мисъл, изказана за Айнщайн, която дълго време носих в подписа си:
"Само на 26 години той стана най-великият физик на нашето време, понеже винаги когато фактите влизаха в противоречие с научните авторитети и очевидните истини, доверяваше се на фактите."

Ако нямаш знанието (т.е. фактите) ти не можеш да развихриш въображението си за да правиш комбинаторика от тях или да генерираш нещо качествено ново, което не е прост сбор от наличните елементи. Също като и мотора - без да имаш частите, не можш да го сглобиш, колкото и да ти се иска. Така е и в науката - частите са всичко. Учените (поне истинските) са като механиците - с белите престилки с петна от багрила и дупки от киселини, откриващи парченце по парченце частите на един огромен пъзел. Откриеш ли частите, успееш ли да усетиш как те трябва да бъдат подредени, за да функционират, после лесно им придаваш формата. Тя е последната грижа (макар и често да се публикуват само кухи форми, без съдържание, прав си за това). Но това човек е способен да го направи до около 35 години. До тогава той има активно въображение за да може лесно да си играе с фактите. После идва рутината. Рядко са онези по-възрастни учени, които имат запазено в себе си детското въображение. Дори един стандартен учебник може да е куха форма, защото ти дава готова картинка на нещо, което ти не можеш да разбереш как е установено, какви са му частите и как функционира. Рядкост са онези гениални учебници, които ти дават мотора от парчетата до лъскавата форма.

И да, думата научен работник ... гади ми се от нея! Но не си съвсем прав за работата на учения. Идея ти хрумва рядко. За това и хората, които генерират идеи се ценят толкова много. Но за да докажеш това, което ти е хрумнало се изисква къртовски труд. Това е нещото, което правиш по график. Доказването. Защото иначе идеята си остава висяща в празното пространство. А тя е като едно семенце. Ти трябва да я посадиш, да я поливаш, да я окопаваш, за да може тя да израстне. А накрая, когато цъфне - най-лесно е да я оформиш в "търговски вид" и да я покажеш на хората.

А за да покажеш на хората нещо, ти трябва да го адресираш към реалността, която те познават. За това са ти цитатите и в начина, по който се използват в науката според мен няма нищо лошо. За да покажеш какво ново си направил, трябва да го сравниш с известното вече. Иначе цитатите не ти носят нищо ново (и не им е това смисъла). Те само дават състоянието до момента, когато си се появил ти и твоята идея.

Може да ти звучи твърде твърде "отговорно", твърде подредено. Твърде лишено от свобода. Но за мен не е така. Може би минимализмът ме е научил на това - когато нямаш достатъчно парчета от конструктора да си направиш кула, правиш я с каквото имаш и така строиш кули, каквито до сега никой не е строил, защото всички са ги строили със стандартни конструктори. Така, познавайки много добре детайлите и фактите с които разполагам, имам свободна да давам воля на въображението си да си играе с тях, да напасва непасващите парчета и понякога виждам неща, които друг не е виждал преди.

ЕДИТ
Но да, наистина на мен това ми се случва по-рядно, отколкото на теб в музиката Wink

Цитат:
Цял живот по-скоро откриваш сам в себе си това, което си го има заложено от самото начало. Тука да добавя че затова често казвам че съм на 5 защото имам чувството сякаш оттогава не съм се развивал изобщо, не съм научил нищо ново отвън, просто все по-ясно съм успявал да разбера това което си е в самия мен
уж съм ходил на училище и тн - но нищо от това което ми приказват там не ми е звучало като нещо ново - сякаш винаги съм го знаел, даже понякога им се дразня че не го обясняват достатъчно добре (сякаш сами не го чаткат)


В една друга тема, на друго място, имахме голям дебат доколко подобни неща могат да са нормални за един човек. Определено това състояние не е характерно за ординарните хора. Може би хората като Айнщайн и като теб чувстват познанието и не им е необходимо да търсят информацията в книгите и базите данни. Тя е просто там някъде, в "космическите потоци" и сякаш винаги е била. Просто обикновените хора нямат щастието да имат сетива за да я видят.
_________________
When you look at the morning sun
Do you see what I see
Or could I be the only one
Seeing just what I need...

...Is all that we see or seem
But a dream within a dream?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Композиторът
МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 4:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Велик Маг
Велик Маг

Регистриран на: 04 Мар 2005
Мнения: 1196
Местожителство: Imagination is more important than knowledge.

Хей, колко ме зарадва! : )

Цитат:
Можеш и да не се съгласиш с мен, разбира се. За това го и пиша всичко това - за дебат.
Именно това е целта. Ясно е, че всеки има собствена гледна точка, въпросът е да се опита да я обясни.
В случая нямам какво да възразя срещу твоите собствени виждания - всеки има право на своя си възглед и метод към света. Така, както прецени, че пасва най-добре на личните му качества.

Цитат:
Но далеч не всичките комбинации имат смисъл!
Съвършено вярно. Особено в музиката.
Това си мислех да го спомена, но в бързината го пропуснах. То само още повече подкрепя необходимостта от Човека - от "творческия критерий" (любимата фраза на любимата ми Еми ^^^); иначе ще почне да се прави изкуство от компютрите. И това даже вече се случва, но все пак е дотолкова контролирано, че приемам тяхната роля като само помощна. Има и разни програми дето генерират изцяло мелодии, но звучат толкова по-зле, колкото по-малко са контролирани. Все пак съм чувал и що-годе добри резултати, но то е по-скоро случайност сред хаоса и компютърът сам не би я оценил --> той възприема формално, а формално такива продукти имат еднакво качество.

Цитат:
В математиакта всичко може да се изведе, както и във философията, без никакви първоначални данни. Но и за това те са методологии на науката, а не науки такива както всички останали. Останалите науки, обаче, са нещо много по-различно.
Точно така е.
Може би просто мен ме влекат повече мета-науките или изобщо оптималната абстракция, каквато също е и музиката.
И все пак вярвам, че начинът на мислене, за който говоря, не е някакъв отвлечен, а може да се прилага навсякъде --> от мотоциклети до дзен.

Цитат:
запазено в себе си детското въображение
Нещо, към което също се стремя, доколкото ми е възможно. А и е лесно, когато по природа си бавноразвиващ се полу-олигофрен. Не, сериозно, наистина е полезно.

Цитат:
Дори един стандартен учебник може да е куха форма, защото ти дава готова картинка на нещо, което ти не можеш да разбереш как е установено, какви са му частите и как функционира. Рядкост са онези гениални учебници, които ти дават мотора от парчетата до лъскавата форма.
Дам. Например, по история ме влудява, че не се набляга повече на причинно-следствените връзки между събитията, а на механично помнене на разни дати и т.н. глупости. Икономическата география също може да бъде крайно интересна, ако се демонстрира логиката й по подходящ начин.
И кофтито е, че кофти-учители така прецакват впечатленията на деца, които иначе сигурно биха харесали нещо от това.

Цитат:
Но за да докажеш това, което ти е хрумнало се изисква къртовски труд. Това е нещото, което правиш по график. Доказването. Защото иначе идеята си остава висяща в празното пространство. А тя е като едно семенце. Ти трябва да я посадиш, да я поливаш, да я окопаваш, за да може тя да израстне. А накрая, когато цъфне - най-лесно е да я оформиш в "търговски вид" и да я покажеш на хората.
А за да покажеш на хората нещо, ти трябва да го адресираш към реалността, която те познават. За това са ти цитатите. За да покажеш какво ново си направил, трябва да го сравниш с известното вече. Иначе цитатите не ти носят нищо ново (и не им е това смисъла). Те само дават състоянието до момента, когато си се появил ти и твоята идея.
Е, да.
Все пак тези процеси може да се разделят. Ако наблегнеш повече на идеята си, преди да почнеш да я обличаш във форма - може да достигнеш до нещо много по-съществено. Аз не проповядвам вечно отричане на формата, а по-скоро нейното презиране и отлагане, доколкото е възможно; защото колкото повече пък се оставяш на специални занимания с нея - толкова повече може да затънеш и да се изгубиш.
И всъщност затова критикувах професионалния характер на творческите занимания, защото според мен болезнено голяма част от тези професионалисти по света неусетно затъват във формата, защото просто цялата схема, от която са част, е такава. --> Те нямат избор, когато в момента са в безплоден период, а такива се случват на всеки.
Това просто е много тъжно и затова го отбелязвам. Иначе ясно, че не мога да предложа по-добро решение, освен съмнителното предложение човек да се опитва да си има странична професия + нещо творческо. (а и доста хора де факто го правят)

Само ще добавя, че за мен аналогията на частите не е фактите. Т.е. то може да се гледа и така, но е въпрос на тълкуване.
По-скоро частите са... да кажем идеите, които шлифоваш. Те обаче често са плод на факти, които наблюдаваш - така е, те те инспирират.
Аз не отричам природата и обективната действителност - и точно това е помагало на умове като Айнщайн да се вдъхновяват. Напротив - даже считам, че в света почти винаги има някаква обща логика и колкото по-добре я чувстваш, толкова повече имаш шанс да я приложиш и за непознати случаи. Обичам мисленето на базата на сравнения.
По-скоро говоря за "факти" в смисъла на чужди, наложени твърдения. "Фактите" на обществото, които често не са никакви факти. Както и ти спомена.

Като цяло напълно те подкрепям в твоята концепция - тя е въпрос на избор и подход. Моята е мъничко по-различна, но както се вижда - не и чак толкова.
_________________
попитай луната защо край земята кръжи
защо не дели се от нея - луната попитай
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Композиторът
МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 5:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Велик Маг
Велик Маг

Регистриран на: 04 Мар 2005
Мнения: 1196
Местожителство: Imagination is more important than knowledge.

Ааа... това си го добавила, докато форумът ми забиваше и се опитвах да постна.
Нечистокръвната Принцеса написа:
ЕДИТ
Но да, наистина на мен това ми се случва по-рядко, отколкото на теб в музиката Wink

Цитат:
Цял живот по-скоро откриваш сам в себе си това, което си го има заложено от самото начало. Тука да добавя че затова често казвам че съм на 5 защото имам чувството сякаш оттогава не съм се развивал изобщо, не съм научил нищо ново отвън, просто все по-ясно съм успявал да разбера това което си е в самия мен
уж съм ходил на училище и тн - но нищо от това което ми приказват там не ми е звучало като нещо ново - сякаш винаги съм го знаел, даже понякога им се дразня че не го обясняват достатъчно добре (сякаш сами не го чаткат)


В една друга тема, на друго място, имахме голям дебат доколко подобни неща могат да са нормални за един човек. Определено това състояние не е характерно за ординарните хора. Може би хората като Айнщайн и като теб чувстват познанието и не им е необходимо да търсят информацията в книгите и базите данни. Тя е просто там някъде, в "космическите потоци" и сякаш винаги е била. Просто обикновените хора нямат щастието да имат сетива за да я видят.
Не, не, не. Моля те само да не ме сравняваш с истински гении. Разликата е, че аз само говоря все пак. : )
Просто си разсъждавам по въпроса. Изобщо не се натискам за там. Тия неща тъй ми вървят инстинктивно, но ми се стори, че да се обобщят като някакви принципи на знанието - може пък да е интересно. Да, така съм се чувствал, но не смятам, че е кой знае какво, а и мисля, че много хора усещат подобни неща. Например съм убеден, че Есме в много случаи изпитва нещо такова, поне така изглежда от някои нейни реакции --> на човек даже му е трудно да си представи, че другият не може да го разбере, когато му се струва толкова очевидно. За съжаление се оказва, че не е.
Хората сме най-различни и това е толкова прекрасно.
_________________
попитай луната защо край земята кръжи
защо не дели се от нея - луната попитай
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
shortie
МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 5:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Директор
Директор

Регистриран на: 06 Яну 2005
Мнения: 458
Местожителство: inna bucket of candy

човек трябва да има мн добра база от знания зад гърба си, защото никога не знаеш къде ще те отведе живота...не можеш да имаш 1 талант и да си се вкопчил/а в него и да се надяваш живота да ти поднесе на красив поднос мечтата ти....прекрасно е човек да има мечти, но не можеш да седиш и да чакаш (примерно) от небето да падне някой филмов директор, който да каже: "да, ти си перфектен за ролята" и от филм да изкараш 1млн $... не винаги мечтите се сбъдват и не винаги ставаш това, което винаги си искал.
Прекрасната американска мечта - отиваш в Холивуд, ставаш актьор/актриса и живота ти е уреден....но на колко хора се е случило това??? Хиляди хора с тази мечта търкат кенефите в Холивуд, защото докато са били в училище са си мислили, че като имат някакъв талант, са богоизбрани и като нищо ще успеят в живота...да, ама не. И знанието и грамотността не са в плюс, а са необходимост.
Тва, че мн творци са полуневежи, не означава, че можеш да си левтуниш по цял ден и да си живееш живота...
мога да дам прекрасен пример с бившата ми класна -> рисува адски добре, а е учителка в държавно училище...обожада да рисува, ама с 200лв на месец живее ли се?
_________________
Burn through the bitches
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Композиторът
МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 5:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Велик Маг
Велик Маг

Регистриран на: 04 Мар 2005
Мнения: 1196
Местожителство: Imagination is more important than knowledge.

Не мога да ти възразя, Шорти. Просто си права.
Не е лесно. И е въпрос на риск.
Всъщност учителката ти е загубила битката. Явно талантът й не е бил достатъчен. Но и аз нямам предвид някакви формули примерно "100% талант, 0% труд". То с бездействане абсолютно нищо на този свят не се случва. Няма откъде. Става дума примерно за ситуация, когато едното и другото някакси съвпадат. Вероятността обаче да си точно такъв човек е безбожно малка.
Има някои, които вярват в себе си дотам, че да рискуват всичко за това. Евала им правя, макар че голяма част от тях се провалят. Другите пък стават много велики.
Мен засега ме е шубе за чак толкова. А и никога няма да повярвам, че съм велик, ако ще да спечеля златен медал от марсианците. (Да не говорим, че никога не ми е било съвсем ясно за какво му е на човек да си мисли, че е велик и... изобщо - да бъде велик; за мен няма по-голяма радост от това да съм си най-обикновен човек, мразя да изпъквам.) Само дето вярвам в някои неща, които създавам, защото те ме удивляват до степен да се чудя откъде се появяват, все едно нямат нищо общо с мен и това ми дава възможност истински да вярвам в тях. Но в себе си - не чак до степен да захвърля всичко. Поне засега не. Прекалено предпазлив съм. Затова съм се подсигурил със странични професии за всеки случай. Въпрос на избор. И на топки. То просто всеки трябва да си го прецени според това как го чувства, да си усети възможностите.
Все пак можеш да разграничиш живота си на различни области и за тях да приложиш различни методи --> по-комерсиални и по-... ентусиастки, да кажем. Само с първото животът би бил прекалено скучен и безсмислен (не че пак не е, но все пак е друго).
Както и да е, исках само да кажа, че съм по-склонен да се съглася със "100% труд"-формулата и много уважавам всички, които градят на този принцип. Трудът пак може да бъде повече формален или повече съдържателен.


edit: о, и още нещо важно --> умението, което толкова защитавам, всъщност най-често се поражда именно чрез труда, той ти помага да го откриеш в себе си... или да го създадеш - зависи как го чувстваш
предпочитам изкаляните ръце и множеството експерименти, дори много от тях да са напразни - те ти дават повече умение от готовите знания
_________________
попитай луната защо край земята кръжи
защо не дели се от нея - луната попитай


Последната промяна е направена от Композиторът на Чет Юли 13, 2006 6:18 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
shortie
МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 6:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Директор
Директор

Регистриран на: 06 Яну 2005
Мнения: 458
Местожителство: inna bucket of candy

формулата е 10% талант 90% труд ; )
_________________
Burn through the bitches
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stamba
МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 6:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Директор
Директор

Регистриран на: 23 Ное 2005
Мнения: 343

shortie написа:
формулата е 10% талант 90% труд ; )

Аз я знам като 99процента труд и 1 процент талант
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Композиторът
МнениеПуснато на: Чет Юли 13, 2006 6:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Велик Маг
Велик Маг

Регистриран на: 04 Мар 2005
Мнения: 1196
Местожителство: Imagination is more important than knowledge.

За мен са 95% труд, 5% талант и около 8374923724903647% музика, шанс и мармоти. : )
_________________
попитай луната защо край земята кръжи
защо не дели се от нея - луната попитай
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Композиторът
МнениеПуснато на: Пон Авг 07, 2006 7:13 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Велик Маг
Велик Маг

Регистриран на: 04 Мар 2005
Мнения: 1196
Местожителство: Imagination is more important than knowledge.

Последният конкретен пример беше как ми стана приятно да открия топлата вода сам отново - като ме караше оня войник. Колкото и да ми бяха повтаряли нещо за The Killers, не ги бях слушал. В колата просто се превъртаха албуми един след друг, а аз харесвах някои неща и си ги чеквах. Едно CD ме привлече още като тръгна звука на първия трак и нататък също. Проверих - и хоп, оказаха се те. И чак тогава си рекох: "я, значи било вярно." Но ми стана хиляда пъти по-приятно, отколкото ако се налагаше да възприема всичко това по нечий съвет, а не заради спонтанна случка.
Така и най-най-любимите ми филми са тези, за които не съм знаел/предполагал, че са велики, преди да ги гледам. Мисля, че така става с всеки. Затова май е вредно да се препоръчват неща между хората - това ги убива предварително. Е, пак ги харесваш, ама едва ли ще ти стане най-специалното нещо в живота. Би могло, само ако другият го е препоръчал със смесени или негативни чувства, а твоята оценка се окаже ярко позитивна. Както и да е, навлязох встрани от темата.

Понякога много ми тежи, че така лесно се оценяват нещата само по черупката и че всички бързат толкова много; при това раздавайки присъди. "Отхвърли формата. Приеми съдържанието." - ми се ще да беше по-широко застъпен девиз.
_________________
попитай луната защо край земята кръжи
защо не дели се от нея - луната попитай
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
еkZo
МнениеПуснато на: Вто Авг 08, 2006 11:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Наказан!

Регистриран на: 26 Дек 2004
Мнения: 482
Местожителство: ekzoland

FLOODER PARADISE BEIBEEEEEee

YOOOOO MAAAA FAAAA

SOP BIATCHZ(R
_________________
доста
тъпо
ми
е
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Sc0u7eR
МнениеПуснато на: Вто Авг 08, 2006 11:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Министър на магията
Министър на магията

Регистриран на: 26 Окт 2005
Мнения: 581

ше го кажа цялото... Oh my fuckin' God...

така де...хубаво е да си имаме ПМ и Компа...за да имаме винаги нещо за четене в свободното време...
_________________
My work here...is done.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема  Напишете отговор Иди на страница 1, 2  Следваща Страница 1 от 2

Идете на:  Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Template by Dustin Baccetti; Translation by: Boby Dimitrov
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group


eXTReMe Tracker